Hoppa till huvudinnehållet

Herman Lindqvist gör musikalshow om världens historia

STHLM Music och Göta Lejon i Stockholm står i höst värdar för en unik satsning då uppsättningen This is the moment – en historisk musikalresa i tiden får premiär den 4 september. Den folkkäre historikern Herman Lindqvist har skrivit manus till en historisk odyssé som spänner över 2000 år – från Jesu död och lidande i (Jesus Christ Superstar) fram till Kalla kriget (Chess). Nyskrivna texter som sätter några av världens mest älskade musikaler i sin historiska kontext.

– Detta är något som varken du eller jag varit med om tidigare. Jag vill visa hur våra mest kända musikaler handlar om det som hänt på riktigt; vår historia. Och att det går en röd tråd genom dem alla, en tråd av drömmar och kärlek, säger Herman Lindqvist. Jag är berättaren, guiden som lotsar publiken genom historien. De njuter av det bästa ur dessa musikaler och jag sätter in dem i sitt sammanhang.

Herman Lindqvist ger berättelserna liv på scen ackompanjerad av en ensemble bestående av några av Sveriges främsta sångare som framför musikalklassiker;  Emmi Christenssonsom gjort succéiWest End-uppsättningen av Phantom of the Opera och Les Misérables på Malmö Opera, rockartisten Nina Söderquist som även hon haft framgångar i Londons West End i rollen Lady of the Lake i Spamalotmusikallegenden Janne Åström känner vi från en lång rad uppsättningar som Les Misérables, Spelman på taket, Jesus Christ Superstar etc. och Kalle Leanderoperatenor som även tävlat i Melodifestivalen och är konstnärlig ledare för projektet.

Konceptet är det första i sitt slag i Sverige och kombinerar älskade musikalhits med historiska texter.

– Eftersom uppsättningen heter This is the moment – en historisk musikalresa i tiden och jag själv har levt i många av vår tids krig och katastrofer påminns jag om hur allt går igen. Jag önskar att publiken lämnar salongen med ett leende, med en känsla att allt inte är kört, det finns hopp om en framtid, trots allt.

Från vänster: Nina Söderquist, Kalle Leander, Herman Lindqvist, Janne Åström, Emmi Christensson
Foto: John Scarisbrick

Bland de musikaler och historiska nedslag som representeras i programmet:

• Jesu död och lidande – Jesus Christ Superstar
• Stormaktstidens Sverige – smakprov ur Vasa- the Musical (världens första musikal om regalskeppet Vasa, premiär 2026)
• Paris-upproret på 1800-talet – Les Misérables
• Utvandrartidens kamp och hopp – Kristina från Duvemåla
• Belle Époque, en tid av konstnärlig blomstring och teknologiska framsteg i Frankrike – Phantom of the Opera
• Tsarryssland under tidigt 1900-tal – Spelman på taket
• Vietnamkriget och hippierörelsen – Hair
• Kalla krigets maktspel – Chess

Smakprov på Herman Lindqvists personliga reflektioner:

Historia är ju inte – som många tror- bara en kronologisk förteckning över alla katastrofer och misstag människor gjort på vår jord, årtal och tråkiga gubbar. Ne, historia är berättelsen om vad människorna här på jorden har gjort och ibland vad de lät bli att göra, hur de har kämpat och slitit, älskat och krigat, byggt och skapat. Kom ihåg- våra förfäder, det var de som gick före oss in i framtiden.

(Ur Jesus Christ Superstar)
– Jag brukar beskriva vår historia som en färgsprakande vävnad på väggen, där varje år är en lysande tråd färgad av vad som hände det året. Tänk er då en vävnad som speglar 2000 år av vår egen västerländska historia. En vävnad som berättar om det viktigaste som hänt i vår kultur. Vävnaden börjar för 2000 år sedan, för då började mycket i vår historia. Man kan vara kristen eller inte, man kan tro precis vad man vill – men där började något som aldrig tagit slut.

(Ur Kristina från Duvemåla)
– Just nu är nära 120 miljoner människor på flykt i vår värld. Många flyr från krig och ödeläggelse. Under alla mina år som krigskorrespondent ute i världen såg jag dem komma, många gånger. Jag var själv med bland dem som flydde i skräck över the Killing Fields i Kambodja. Jag levde med dem i stanken av död och smuts, i svält och fasa. Vi svenskar drömde också om att få komma bort, bort från fattigdom och elände Bort dit – där framtiden verkade vara så mycket bättre Och många drömde om friheten att få tänka och tro som man ville Att få vara sin egen herre. Var femte svensk gav sig iväg.