Hoppa till huvudinnehållet

Just nu skrivs den första musikalen någonsin om det världsunika regalskeppet Vasa som förliste för snart 400 år sedan utanför Stockholms kust. Vasa – the Musical kommer att produceras av STHLM Music med premiär i Stockholm hösten 2025. 

Berättelsen utspelar sig från Margareta Nilsdotters perspektiv – änkan som tog över sin framlidne makes roll som ledare för skeppsbygget. Uppsättningen baseras på historiska fakta som verifieras med hjälp av bland andra forskare på Vasamuseet. Redan i september i år kommer smakprov ur musikalen att framföras under en exklusiv konsert i Rikssalen på Kungliga slottet, inför DD.MM. Konungen och Drottningen. Konserten görs i samarbete med Musik på Slottet. Herman Lindqvist, som bidrar med specialskrivna historiska texter till musikalen, medverkar på slottet som berättare.

Tonsättarna Elias Gammelgård och Simon Bång tillsammans med Herman Lindqvist som skriver historiska texter till ”Vasa – the Musical”
Foto: John Scarisbrick

Upphovspersoner till musikalen är tonsättaren och violinisten Elias Gammelgård Läs mer, och dirigenten och tonsättaren Simon Bång, Läs mer, den senare även aktuell med en nyskriven balett för ett av Europas största operahus. Herman Lindqvist Läs mer bidrar med historiska texter till musikalen. Idén till musikalen växte fram under pandemin. De båda tonsättarna började då sätta sig in i Vasaskeppets historia och till deras förvåning insåg att ingen tidigare skrivit ett musikdramatiskt verk på ämnet.

– Vi vill berätta historien om Vasaskeppet genom Margareta Nilsdotters ögon. Hon var en stark kvinna som efter sin mans död år 1627 tog över ett storföretag och drev ett av tidernas största byggprojekt, skeppet Vasa. berättar Elias Gammelgård.

Musikalen utspelar sig under ett år, från det att Margareta tar över bygget till att skeppet gör sin första och enda seglats.

– Berättelsen ger en unik inblick i skeppets historia och Sverige under den här tiden, inramat av en vacker kärlekshistoria, berättar producent Vincent Hashmi.

Musiken i verket spänner över svensk nationalromantik (likt Peterson- Berger och Hugo Alfvén), tidstrogen musik från 1600-talet till modern musikal och filmmusik.

Herman Lindqvist i samspråk med dirigenten och tonsättaren Simon Bång
Foto: John Scarisbrick